Национално представителните организации на хората с увреждания се отказаха от диалога с

...
Национално представителните организации на хората с увреждания се отказаха от диалога с
Коментари Харесай

Хората с увреждания излизат на протест: Сметките на правителството предвиждат отпадането на около 150 до 200 хиляди души от системата на инвалидните пенсии!

Национално представителните организации на хората с увреждания се отхвърлиха от разговора с страната   за плануваната промяна в ТЕЛК и стартират подготовката на митинги, които ще се проведат през април.

Сметките на държавното управление, свързани с промяната, плануват отпадането на към 150 до 200 хиляди души от системата на инвалидните пенсии, което ще спестява по 600 милиона лв. годишно, описа пред Дарик Васил Долапчиев, ръководител на Съюза на слепите в България.

Според концепцията за осъществяване на промяната освидетелстването на хората с увреждания ще става на две стъпки   – здравна комисия, която ще дефинира тип и степен на увреждането, и трудова комисия, която ще преценя до каква степен дееспособен е индивидът.

От организациите не одобряват вероятните разновидности за открита продуктивност, показани от ръководещите за първи път през предходната седмица.

“Имаш човек със степен увреждане, установено с ТЕЛК, само че оценен от комисията за работоспособност като дееспособен. И против това, отвън концепцията, което е извънредно неточно, в Народното събрание демонстрираха, че този човек няма да получава инвалидна пенсия. Втората група хора са с ТЕЛК със степен на увреждане над 50 на 100 който комисията ще го оцени като   отчасти дееспособен   на база неясни критерии той ще получава частична пенсия. Тава отново се появи на среща в Народното събрание. И трета група хора с доста тежка форма на увреждания ще бъдат класифицирани като неработоспособни и те ще получават цялостна пенсия”, сподели Долапчиев.

Не е ясно, когато човек мине в друго равнище на продуктивност, ще има ли право на помощ за механически средства, ще има ли право на здравна и обществена рехабилитация, ще има ли право на различен вид подкрепящи политика като храна за хора, които се нуждаят от диета, медикаменти и по този начин нататък, разяснява ръководителят на Съюза на слепите.

В протестна нота на хората с увреждания, връчена на министъра, се   задават генерални въпроси, на които ведомството по думите на Долапчиев не желае да отговори Не питаме за първи път, това е огромният проблем, споделя той.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР